Zwemmen

Voor zowel zwemmendreddenkinderen, jongeren als volwassenen is het erg belangrijk om te blijven bewegen. Het is gezond, goed voor de lichamelijke ontwikkelingen voor de sociale contacten. Wij van Reddingsbrigade Zaanstad bieden je naast alleen sport ook de mogelijkheid om, al van jongs af aan, te leren hoe je een ander in nood hulp kunt bieden. Op het moment dat je in het bezit bent van het NRZ B (onder de volksmond bekend als zwemdiploma B), kan je bij ons lid worden. Zodra je lid bent leer je zwemmend redden, of te wel hoe red je jezelf en anderen van de verdrinkingsdood.

Je start met Junior Redder, bestaande uit vier diploma's, waar het voornamelijk draait om jezelf te leren redden. Na Junior Redder ga je verder met Zwemmend Redder. Dit zijn opnieuw vier diploma’s, maar nu ga je leren hoe je anderen op een veilige manier kunt redden. Deze diploma’s worden gevolgd door drie Life Saver diploma’s. Hier wordt nog verder op het redden ingegaan. Zo krijg je theorielessen, waarbij je onder andere leert met welke risico’s je rekening moet houden op het moment dat je iemand gaat redden. Ook leer je dan hoe je preventief te werk gaat, of te wel hoe je verdrinkingen kan voorkomen en over hoe je bijvoorbeeld iemand uit een wak of gezonken auto kunt redden. Omdat een redding niet ophoud op het moment dat je een drenkeling (zo noem je iemand die verdrinkt) op de kant hebt, leer je ook EHBO (Eerste Hulp Bij Ongevallen) zodat je een drenkeling ook op de kant verder kan helpen tot het moment dat er professionele hulp zoals ambulance en politie ter plaatse is.

Zwembad

Reddingsbrigade Zaanstad traint op donderdagavond van 19:30 tot 21:00 uur in Zwembad de Slag, Koningsgeelstraat 3, 1503NA Zaandam.

Ons zwemseizoen start de eerste donderdag van september en eindigt begin juli.  

 

Les uur 1: 19.30 - 20.15u.

  • Jeugd vanaf 7 t/m 15 jaar
  • Recreatief zwemmen ouders

 

Les uur 2: 20.15 - 21.00u.

  • Jeugd vanaf 15 jaar 
  • Recreatief zwemmen 

 

 

Recreatief zwemmen

Tijdens beide les uren is het mogelijk om recreatief te komen zwemmen. Een diploma van de Reddings­brigade is niet nodig, maar je moet natuurlijk wel kunnen zwemmen.

Voor deelname en meer informatie neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Opleidingen

Opleiding van (toekomstige) redders

Reddingsbrigade Zaanstad geeft de erkende opleidingen van Reddingsbrigade Nederland. Deze zijn Internationaal erkend door de Internationale Life Saving Federation. Nadat iemand zijn opleiding tot  Lifeguard heeft behaald kan hij zich o.a. specialiseren tot Reddingsbrigadechauffeur en/of Lifeguard Schipper. 

Junior Redder 1 t/m 4
Tijdens deze opleidingen gaat er vooral om, om jezelf te leren redden.

Zwemmend Redder 1 t/m 4
Nu je jezelf goed weet te redden wordt het tijd om te leren anderen te redden, zoals bijvoorbeeld je vriendje of vriendinnetje. Voor het redden van anderen wordt er gebruik gemaakt van o.a. Hulp- en reddingsmiddelen.

Life Saver 1 t/m 3
De Life Saver wordt opgeleid om zelfstandig een verantwoorde redding uit te kunnen voeren. Hierbij maakt de Life Saver zelf de inschatting om dit droog of nat te doen en welke hulp- en reddingsmiddelen hierbij gebruikt worden.

(Junior) Lifeguard
Naast de opleidingen in het zwembad kan je als lid van de reddingsbrigade vanaf  je 15e jaar beginnen met het behalen van (junior) lifeguard diploma’s.  Deze opleidingen zijn verdeeld in drie richtingen: Pool (zwembad), Open water en Beach (strand). Deze diploma’s leiden op tot toezichthoudende en hulpverlenende taken langs de kust, open water en het zwembad.